Thema voeding
GO! scholen willen gezonde voeding en dranken promoten bij hun leerlingen en personeel. Ze zorgen hierbij voor een evenwichtig aanbod en een aantrekkelijke infrastructuur. GO! scholen besteden veel aandacht aan de samenstelling van de schoolmaaltijden. Leerlingen leren er bewust omgaan met voeding en dranken. Onze scholen promoten watergebruik en willen elke leerling onbeperkt toegang geven tot water. Een laagdrempelig plasbeleid met aandacht voor bijzondere noden hoort hier ook bij.
Als school bepaal je zelf of en op welke manier ja aan dit thema werkt. Maar je werkt wel altijd doelgericht. Ter illustratie, kan je enkele doelstellingen vinden, die bij het thema passen.
Doelstellingen
- Leerlingen eten op school een evenwichtig middagmaal
- Leerlingen gaan op school evenwichtig om met tussendoortjes
- Leerlingen leren bewust evenwichtig met voeding omgaan
- Leerlingen gaan op school evenwichtig om met dranken
- Leerlingen drinken op school voldoende water
- Leerlingen kunnen op elk moment naar het toilet gaan
- Leerlingen zijn weerbaar tegen invloeden van reclame en omgeving die ongezonde voeding stimuleren
Thema voeding als onderdeel van het beleid rond leerlingenbegeleiding
De vier begeleidingsdomeinen binnen leerlingenbegeleiding beïnvloeden elkaar. Dit kunnen we ook illustreren aan de hand van het thema voeding. Een algemeen gezond voedingspatroon (zoals aanbevolen door de voedingsdriehoek) biedt de beste ondersteuning voor mentale én fysieke gezondheid. Voedingsgewoonten hebben ook invloed op gedrag en leerprestaties (vb. energie-boost creëren, concentratie beïnvloeden, enz.). Daarbij is het aan te bevelen om, zeker bij kinderen en jongeren, ook aandacht te hebben voor het ruimere eetgedrag, zoals al dan niet ontbijten, maaltijden overslaan, snackgedrag (in groep), … Zo wordt meteen ook de link gelegd met de socio-emotionele ontwikkeling van jongeren, identiteitsontwikkeling en weerbaarheid.
Nood aan ondersteuning
Voor de ondersteuning bij een veranderingsproces of bij het vormgeven van een beleid kan de school rekenen op de PBD.
Voor het thema voeding heeft het GO! als partnerorganisatie het Vlaams Instituut Gezond Leven.
Inspirerende documenten
'Standpunt GO! 'gezonde dranken en tussendoortjes op school'
Onderwijs en voedingsindustrie sloten in 2006 het engagement om tot afspraken te komen rond het aanbod dranken en tussendoortjes op scholen. Zo maken we het voor jongeren eenvoudiger om te kiezen voor producten die passen binnen een gezonde en evenwichtige levensstijl. Naar aanleiding van deze engagementsverklaring koos het GO! het standpunt om te evolueren naar een uitdoofbeleid inzake suikerrijke dranken en tussendoortjes, een verbod op energiedranken en (gratis) wateraanbod op school.
Leerlijn voeding (pijler "educatie" van de gezondheidsmatrix), gelinkt aan tal van educatieve materialen
De leerlijn voeding iis een praktisch instrument waar leerkrachten of scholen meteen mee aan de slag kunnen gaan. De leerlijn biedt een overzicht van leerinhouden doorheen de verschillende onderwijsniveaus. Dit gaat van kleuteronderwijs, over lager onderwijs, tot secundair onderwijs. Handig is ook dat Bij elk subthema een oplijsting wordt gemaakt van materialen, pedagogische dossiers en werkvormen waarmee leerkrachten aan de slag kunnen in de les.
Het is belangrijk te vermelden dat de leerlijn een adviserende leidraad is. Elke school dient het gegeven te vertalen naar de eigen situatie, praktijk, werkvormen, instrumenten ... De leerlijn dient dus school- en klasspecifiek te worden gemaakt.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven werkte vanuit hun expertise verschillende materialen uit voor onderwijs:
- Materialen voeding voor basisonderwijs
- Materialen voeding voor secundair onderwijs
- Projecten voeding voor onderwijs
Doordacht communiceren over eetgedrag, gewicht en uiterlijk op school
Hoewel eten al generaties lang onderdeel is van ons dagelijks leven, staat dit thema maatschappelijk erg onder druk. Mensen beredeneren hun eetgedrag, verdedigen overtuigingen over voeding op een emotionele manier en mensen met een afwijkend gewicht worden vaak gestigmatiseerd. Positief communiceren rond eten en gewicht is dan een uitdaging. Eetexpert ontwikkelde fiches die hierbij kunnen helpen. Ook een fiche specifiek voor scholen. Preventief aan de slag rond eet- en gewichtsproblemen bij kinderen en jongeren.
Veilig eten en drinken op school
Informeer je over de voedselveiligheid wanneer je bereid voedsel aanbiedt. Ook over veilig kraantjeswater bestaan er richtlijnen.
Subsidies voor groenten en fruit op school
Basisscholen en scholen voor buitengewoon secundair onderwijs kunnen een subsidie krijgen als ze schoolfruit, schoolgroenten en/ of schoolmelk verdelen onder de leerlingen.
Nieuws
2/5/2019
Ook GO! tekent voor gezonder eten op school
9/10/2018
Aanbod gesuikerde frisdranken in secundaire scholen fors gedaald
2/5/2018
Vermijd voedselverlies via clausules in je bestek voor cateringopdrachten
31/1/2018
"123 aan tafel" vernieuwde uitgave met nieuwe voedingsdriehoek
11/10/2017
Richtlijnen rond gezonde schoolmaaltijden
27/9/2017
De leerlijn voeding wijst je de weg
6/9/2017
Het land van Calcimus
24/8/2017
Vraag je gratis informatiedossier energiedranken aan!
16/3/2017
In 2021 geen frisdranken meer op school?
23/11/2016
Nieuwe Tutti Frutti
18/11/2016
Gezonde dranken en tussendoortjes op school
4/10/2016
'Laat ze zien hoe het moet'
25/5/2016
Testsscholen gezocht voor nieuw concept Tutti Frutti!
12/4/2016
Doe met je klas mee aan 30 dagen waterwinst en win water voor de hele school
Veelgestelde vragen
-
Algemene vragen
- Wat verstaan we onder een evenwichtig aanbod van dranken?
- Hoe omgaan met leerlingen met bijzondere behoeften (fruitallergieën, diabetici,…) voor wie een afwijking van de algemene regels nodig kan zijn?
- Welke afspraken maken we op school omtrent gezonde dranken en tussendoortjes?
- Waarom een verbod op energiedranken op school?
Jouw contactpersoon
Sigrid De Vuyst
beleidsfunctie niet-leerplicht onderwijs, Onderwijsorganisatie en -personeelWillebroekkaai 36, 1000 Brussel