Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Duaal leren is een leerweg waarbij leerlingen zowel competenties verwerven op de schoolbank als op een werkplek. Deze competentieverwerving op de werkplek is de essentie van een duaal traject en maakt zo het onderscheid met een stage waar leerlingen voor een beperktere tijd worden ingeschakeld in een werkproces met het oog op het toepassen van competenties die ze op school hebben geleerd. Het decreet betreffende duaal leren in opleidingsvorm 3 en 4 maakt duaal leren mogelijk in scholen voor buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3 en 4. In OV3 wordt het mogelijk gemaakt dat leerlingen al vanaf de kwalificatiefase een substantieel deel van de opleiding op de werkplek volgen, waardoor hun arbeidsmarktintegratie sneller kan verlopen dan in het huidige BuSO. Naar analogie met duaal leren in het gewoon voltijds onderwijs zal dit ook in OV4 mogelijk zijn.
Volwaardige leerweg
De ambitie voor duaal leren in het buitengewoon secundair onderwijs is gelijk aan die voor het duaal leren in het gewoon secundair onderwijs: een aantrekkelijk, geïntegreerd stelsel van duaal leren, dat beleidsmatig en maatschappelijk als gelijkwaardig wordt beschouwd met alle andere vormen van secundair onderwijs en dat perspectief biedt voor jongeren én ondernemers, en dat tegelijkertijd afgestemd is op de doelgroep van het buitengewoon secundair onderwijs.
Duaal leren is een volwaardige leerweg, gelijkwaardig aan het niet-duale buitengewoon onderwijs, met bijhorende studiebekrachtiging. Een duaal traject streeft dus in het algemeen het behalen van een onderwijskwalificatie na. De jongere die zijn kwalificatie behaalt, moet in staat zijn vlot door te stromen naar de arbeidsmarkt zoals andere jongeren in het buitengewoon secundair onderwijs.
Stapsgewijze invoering duaal leren
Duaal leren in het buitengewoon secundair onderwijs voor de opleidingsvorm 3 en 4 werd op 1 september 2019 een feit door de Omzendbrief duaal leren en de aanloopfase. Duaal leren, en meer specifiek het aantal opleidingen, breidt de komende schooljaren stapsgewijs uit.
Programmatieprocedure
Duaal leren is organiek verankerd in het buitengewoon secundair onderwijs. Scholen en centra voor deeltijds onderwijs kunnen overgaan tot de programmatie van één of meerdere duale structuuronderdelen die aan overheidsgoedkeuring zijn onderworpen. Meer informatie over de programmatie van een duaal structuuronderdeel is hier raadpleegbaar. De collega's secundair onderwijs van het team leerplichtonderwijs bieden uitgebreide ondersteuning bij het opstellen van een programmatieaanvraag.
Regelgeving
Omzendbrief duaal leren en de aanloopfase
Interessante links
https://www.duaalleren.vlaanderen/
https://www.vlaanderen.be/lerenden-uit-het-onderwijs-opleiden-op-de-werkplek
https://www.vlaanderen.be/begeleiden-bij-duaal-en-alternerend-leren
https://www.vlaanderen.be/begeleiden-bij-duaal-en-alternerend-leren/ondersteuningsaanbod-voor-trajectbegeleiders-in-alternerend-leren
https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/duaal-leren
https://www.kwalificatiesencurriculum.be/duaal-leren
Inhoudelijke vragen standaardtrajecten
Contacteer de vakadviseur:
- An Bruggeman, Kunst en creatie & STEM (grafische studierichtingen) (an.bruggeman@g-o.be)
- Beth Vanderschot, Buso (beth.vanderschot@g-o.be)
- Geert Van Aerschot, Toerisme (geert.van.aerschot@g-o.be)
- Hans Van Boven, Sport (hans.van.boven@g-o.be)
- Ingrid Devenyn, STEM (elektriciteit/elektronica/informatica) (ingrid.devenyn@g-o.be)
- Jan Dorau, STEM (bouw/hout/schilderen en decoratie) (jan.dorau@g-o.be)
- Jorn Wauters, STEM (mechanica/lassen) (jorn.wauters@g-o.be)
- Mathieu De Boever, Algemene vorming (mathieu.de.boever@g-o.be)
- Patricia Sieuw, Land- en tuinbouw, STEM (biotechnologische en chemische studierichtingen) (patricia.sieuw@g-o.be)
- Regine Romaen, Economie en organisatie (regine.romaen@g-o.be)
- Inneke Fichefet, Maatschappij en welzijn (Personenzorg, Lichaamsverzorging en Mode) (inn.fichefet@g-o.be)
- Wim Hanssen, Voeding en horeca & Maatschappij en welzijn (Personenzorg) (wim.hanssen@g-o.be)
- Peter Druyts, Hoofdadviseur so (peter.druyts@g-o.be)