Transitie
De internaten van het buitengewoon onderwijs, de internaten met permanente openstelling en het tehuis Kastor Kuurne maakten op 1 september 2023 een overgang van het beleidsdomein Onderwijs naar Welzijn. Sindsdien zijn ze voorzieningen van Opgroeien (voor kinderen en jongeren uit een verontrustende opvoedingssituatie) en/of het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (voor kinderen en jongeren met een (vermoeden van) een handicap).
De voorzieningen nemen een volwaardige plaats in binnen de integrale jeugdhulp. De kinderen en jongeren krijgen dezelfde rechten en mogelijkheden als in andere voorzieningen.
Kwaliteitskader Welzijn
De voorzieningen blijven ingebed binnen de scholengroepen. Het blijven GO! instellingen die een opdracht opnemen vanuit Welzijn en hiervoor de nodige middelen krijgen. Zij zullen het kwaliteitskader van Welzijn hanteren en doorgelicht worden door de zorginspectie.
Drie basisfuncties
Onze voorzieningen zullen starten met de drie basisfuncties: verblijf, begeleiding en dagopvang. Het aanbod binnen die functies is modulair. Dat betekent dat er zorg op maat kan gerealiseerd worden voor de gebruikers. Verschillende modules laten toe zorg vraaggestuurd in te zetten en flexibel te organiseren - flexibel in intensiteit en duur naar gebruikers toe. Het leggen van flexibele zorgtrajecten, op maat, wordt mogelijk.
Inschrijven via Jeugdhulp
Tot 1 januari 2025 positioneren we ons binnen de niet rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp. Dit is ingrijpende jeugdhulp die een toegangsticket vergt vanuit de jeugdhulpregie. Ouders kunnen niet rechtstreeks inschrijven voor dit aanbod.
Jeugdhulp als ecologisch model
De maatschappelijke visie op jeugdhulp is veranderd. Jeugdhulp wordt gedacht vanuit een ecologisch model. Door de kracht van het eigen netwerk te benutten en te versterken, wil men kinderen en jongeren zoveel mogelijk binnen de thuiscontext houden en langdurige, ingrijpende en residentiële jeugdhulp zoveel mogelijk vermijden. Dat kan alleen door de kinderen en jongeren en hun gezinnen optimaal te begeleiden. We beperken verblijf door op (context)begeleiding in te zetten.
Vloeiende Jeugdhulp
Door het tijdig af- en bijschakelen van hulp naargelang de noden van kinderen, jongeren en hun netwerk worden breuken in de hulpverlening en in de onderwijsloopbaan vermeden. Deze visie impliceert wendbaarheid binnen de organisaties.
Complex dossier
De transitie is een complex dossier dat impact heeft op zowat alle afdelingen en diensten binnen het Huis van het GO! Er zijn uitdagingen op het vlak van de ondersteuning van de voorzieningen in de uitrol van het pedagogisch beleid, het aanbod en de inzet van mensen en middelen, de optimalisering van de infrastructuur, de welzijnsvereisten inzake het financieel beheer, de personeelsmateries, de beleidsvoorbereiding en de belangenverdediging. Een afdelingsoverstijgende aanpak staat voorop.
Belangrijke documenten
- Transitie van sommige internaten naar Welzijn:
Omzendbrief PERS/2023/01 van 27/02/2023
- De transitie van personeelsleden van sommige instellingen van Onderwijs naar Welzijn
Decreet van 28/04/2023 (B.S. 05/06/2023)
- Memorie van toelichting ‘Decreet over de transitie van personeelsleden van sommige instellingen van Onderwijs naar Welzijn’
Je vind de toelichting terug bij de Downloads.